Sadık Hidayet

Aristokrat bir ailede dünyaya gelen Sadık Hidayet Tahran’daki Fransız Lisesi’nde aldığı eğitiminin ardından 1925’te Avrupa’ya gönderilen öğrenciler arasında yer aldı. Mühendislik, mimarlık ve diş hekimliği eğitimlerini denediyse de devamını getirmedi. Paris’teki günlerinde sonunda intihar girişiminde bulunduğu bir aşk tecrübesi geçiren yazar dört yılın ardından diplomasız bir halde İran’a dönerek çeşitli işlerde çalıştı. Ardından 1936’da Hindistan’a giderek Sanskritçe ve Pehlevice öğrendi. Başyapıtı Kör Baykuş da Hindistan günlerinde yazdığı bir eseridir.
Ülkesini Şah rejimi ve ulema kıskacında gören yazar eserlerinde konuya değinmenin yanında bu yönde politik eleştiriler de kaleme almıştır. Politik ortamdan bunalan Hidayet 1950’de Paris’e yerleşir. Bu gönüllü sürgün hayatında hızla depresyona sürüklenen Hidayet 9 Nisan 1951’de yaşamına son verir.
İran edebiyatında modern üslubun babası olarak anılan Hidayet’in yazını bir yanıyla Avrupa edebiyatını çok yakından takip ederken, diğer yanıyla Fars kültürü ve tarihine derinden bağlılık gösterir. İran’da yayımlanması 1941’i bulan Kör Baykuş hızla sansüre uğramış ve yasaklanmıştır. Eserleri İran’da halen sansür kapsamındadır. Başlıca eserleri: Hayyam’ın Terâneleri (1923), Diri Gömülen (1930), Üç Damla Kan (1932), Alacakaranlık (1933), Hacı Ağa (1945), Kafka’nın Mesajı (1948)
Sadık Hidayet Kitapları
84.00 TL 120.00 TL